Vannacht is de zomertijd weer ingegaan. Nu betekent dit een uurtje slaap inleveren, in de herfst krijg je een uurtje cadeau. Veel mensen hebben hier toch jetlag-achtige klachten van en het wordt ook niet overal ter wereld toegepast. Er wordt veel over gediscussieerd, maar vooralsnog blijft het gewoon bestaan. Wat is nou precies het nut van het draaien aan de klok en waar ligt de oorsprong?
De oorsprong van de zomer- en wintertijd
In Nederland is de zomer- en wintertijd ingevoerd in 1977. Voor die tijd liep de klok gewoon door zonder deze te verzetten. De allereerste die met het idee kwam om een uur eerder te gaan leven was Benjamin Franklin. In eerste instantie schreef hij hierover een satirisch artikel met de boodschap dat mensen veel geld en kaarsen konden besparen als ze een uur eerder gingen leven. Het was tenslotte om 6 uur ’s morgens al licht. De hoofdboodschap was dus dat men daglicht verspilde door te slapen.
Hier werd verder niets mee gedaan totdat William Willet in 1907 een idee had. Hij bedacht om vier opeenvolgende zondagen de klok twintig minuten vooruit te zetten in de lente. In de herfst zou dit op dezelfde manier weer teruggedraaid worden.
Een stukje uit The Waste of Daylight van William Willet:
“Everyone appreciates the long light evenings. Everyone laments their shrinkage as Autumn approaches, and nearly everyone has given utterance to a regret that the clear bright light of early morning, during Spring and Summer months, is so seldom seen or used.”
De daadwerkelijke invoering gebeurde tijdens de eerste wereldoorlog door de Duitsers. De oorlog was duur, de Duitsers wilde kolen besparen en daarom werd op 30 april besloten dit door te voeren. In delen van België en Frankrijk die bezet waren werd dit ook direct ingevoerd. Hierna volgenden al snel Nederland en Engeland.
In 1946 werd de zomertijd afgeschaft, maar in 1977 werd deze vervolgens opnieuw ingevoerd. Dit maal vanwege de oliecrisis. Omdat er in de zomer meer gebruik werd gemaakt van het daglicht, zou er energie bespaard worden.
Benutten die zonuurtjes!
Nu we een stukje de geschiedenis in zijn gedoken en het voorlopig er niet naar uitziet dat de zomer- en wintertijd op korte termijn worden afgeschaft, kunnen we maar beter bekijken wat we met dat extra uurtje daglicht kunnen doen, toch?
Ten eerste is het overduidelijk een uurtje langer licht ’s avonds. Dit betekent langer naar buiten, meer gezelligheid, tripjes zonder paraplu’s en winterjas, terrasjes, de kinderen spelen meer buiten en je ziet steeds meer mensen op straat.
Dit betekent ook dat het seizoen voor toeristen die onze stad willen bezoeken weer aantrekt. Tenslotte is de lente enorm in trek bij toeristen omdat toeristische attracties zoals de Keukenhof de deuren weer openen. Ook zijn er steeds meer activiteiten in de stad te vinden wanneer de zon zich meer laat zien. Ik bedoel, wie wordt er niet warm van wijn- en bier festivals en foodtruckfestivals? En zeg nou zelf, persoonlijk ga je toch ook liever ergens heen waar je lekker veel van de stad kunt zien zonder bevroren vingertoppen of een natte jas?
Zorg er dus voor dat jouw kalender helemaal up to date is de komende tijd. Als het goede weer door blijft zetten, zal ook het toerisme aantrekken. Haal het maximale uit de 30 dagen vakantieverhuur dit jaar!